Zamieszczone przez greszczyn
Dodatkowy ruch wycieraczek w OII - można wyłączyć ?
Zwiń
X
-
Ale macie problem W moim poprzednim samochodzie marki VW wycieraczka szurała po suchej szybie zanim pojawił się płyn (bodajże 1 cykl). Chyba wszystkie VW tak mają o ile mnie pamięć nie myli.
To jest dopiero wq.... Po roku pełno rys na szybie. Wynalazek, że ho ho. Do tej pory nie wiem dlaczego tak jest. W Octaviach jest przynajmniej opóźnienie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975Zamieszczone przez greszczynPomykam dziś serwisowa Fabią 1,2 HTP i również w tym "bolidzie " wycieraczki wykonują dodatkowy ruch . Prawdopodobnie , to dokładne wycieranie szyby , występuje we wszystkich VAG -ach .
a problem rzeczywiscie jest dziwnysaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
tomekjmopl - W koncu ktos ma te same odczucia co ja bo juz zaczynałem się o sibie martwić hehe :szeroki_usmiech
W środe jade na przegląd po 15kkm to tez się podpytam. Jak znam zycie to wszystko sie da, tylko nie zawsze sie wie lub nie zawsze sie chce.
A co do wylaczania swiatel zeby spryski sie nie wlaczyly to podczas jazdy rozwiazanie raczej ryzykowne. A nie mozna qrcze bylo zrobic osobnego włącznika do spryskół swiateł :?: Ehhh te automaty wszechobecne. Ostatnio podobno Gates pokazał Windowsa w wersji do samochodu. TO sie dopiero zaczną jaja jak takie cuda zaczną montować :diabelski_usmiech
Blue screen podczas jazdy i reinstalacja obowiązkowa co przegląd
[ Dodano: Czw 17 Maj, 07 09:49 ]
Po kilku testach mam dla chętnych potencjalne rozwiązanie. Z tego co zauważyłem, podczas ostatniego (tego wolniejszego) ruchu wycieraczek należy nacisnąć manetkę wycieraczek (tak jakbyśmy chcieli wykonać pojedyncze przetarcie). Wtedy w większości przypadków dodatkowy ruch (po krótkiej przerwie) już się nie pojawia, a oczywiście na wykonany przez nas manewr wycieraczki nie reagują już następnym ruchem
Z tego co testowałem nie zawsze to działa - prawdopodobnie trzeba wyczuć dokładnie jeden moment podczas ostatniego ruchu wycieraczek - ale zawsze coś, jak przynajmniej czasami chwyci :szeroki_usmiech
PozdrówkaRS Rulez !
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Instrukcja podaje, że dodatkowe machnięcie ( po 5 sek ) występuje powyżej 120 km/h, jest też jeszcze drugi myk powyżej 120 km/h wycieraczki ruszają równo ze spryskiwaczem ( żeby nie jechać z zapryskaną szybą ), a poniżej tej prędkości po ok. 1 sek spryskiwania ( żeby nie ścierać na sucho ). Według mnie to bardzo dobry patentOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Hmmm, u mnie w Ambiente 2008 (bez czujnika deszczu) nie stwierdziłem występowania dodatkowego cyklu wycieraczek po użyciu spryskiwacza. Testowałem przy różnych prędkościach do ok. 100 km/h. Machnie 3-4 razy pod rząd i to wszystko. Po 5 sekundach ani drgnie. Oprócz dezaktywacji "komfort Blinkera" nic nie było grzebane.
Najgorsze, że byłem przekonany, że to dodatkowe machnięcie u mnie występuje. Dziś sprawdziłem - nie ma. I teraz nie wiem, czy kiedyś było ale jakimś cudem to wyłączyłem, czy może myli mi się Octavia z Vectrą żony, którą rzadko jeżdżę, i która ma taki dodatkowy cykl. Tak czy siak - moja Ambiente nie smaruje szyby bez mojej woli
M.666 4U
Komentarz
-
Komentarz